fbpx

Warmtepompboiler nadelen en voordelen op een uitgelegd

min leestijd
warmtepompboiler nadelen

Met een warmtepompboiler wordt het tapwater op een milieuvriendelijke manier warm gemaakt. Dit gebeurt met name door warmte aan de omgeving te onttrekken. Het grote voordeel hiervan is dat het veel minder energie verbruikt dan een gewone boiler. Wat is dit type boiler precies, en wanneer is een warmtepompboiler een goed idee om te laten installeren? En hoe zit het met de warmtepompboiler nadelen en voordelen? Je leest het in dit artikel. 

Waarom is een warmtepompboiler beter voor het milieu?

Een warmtepompboiler werkt op dezelfde wijze als een warmtepomp. Bij beide wordt er warmte onttrokken aan de omgevingslucht, bestaande uit ventilatie- of buitenlucht. Let op: een warmtepompboiler kan alleen warm water aanmaken. Het is hier niet mogelijk om water op te slaan en warm te houden. Gedurende het proces van warm water produceren wordt er geen gas gebruikt. Omdat er geen gas nodig is, vindt er ook geen CO2- uitstoot plaats. Ook wordt er tot 4 keer minder energie verbruikt dan een elektrische boiler. 

In welke situaties is dit type boiler een juiste keuze?

Maakt jouw huishouden veel gebruik van warm water omdat je bijvoorbeeld veel kinderen hebt of beschikt over een bed en breakfast? Dan haal je het meeste uit de installatie van een warmtepompboiler. Over het algemeen geldt: hoe hoger het verbruik, hoe gunstiger de warmtepompboiler is. Je maakt immers minder verbruikskosten. Ook het kunnen verkrijgen van een subsidie voor de installatie van dit type boiler maakt de aanschaf aantrekkelijk. Gemiddeld ontvang je 30% van de kosten voor de pomp inclusief plaatsing hiervan. 

Beschikt jouw woning over zonnepanelen? Ook dan is het kiezen voor een warmtepompboiler winstgevend, mits de panelen voldoende energie opwekken. De stroom die nodig is om de warmtepompboiler goed te laten werken, wordt immers op een groene manier geleverd.

Wil je meer weten over zonnepanelen en de plaatsing hiervan? Lees meer over het installeren van zonnepanelen.

Belangrijkste voordelen warmtepompboiler 

Fossiele energie raakt op. Dit is dan ook de reden waarom voor dit type energie een steeds hoger tarief wordt betaald. Ook komt er bij de verbranding van fossiele brandstof CO2-vrij, wat slecht is voor het milieu. De Vlaamse overheid wil daarom de overstap op duurzame energie aantrekkelijk maken. 

Met een warmtepompboiler heb je helemaal geen fossiele energie nodig. Dit type boiler werkt immers geheel op basis van elektriciteit. Hiermee meteen ook één van de belangrijkste voordelen van een warmtepompboiler. Zeker als je gebruik maakt van stroom verwekt door zonnepanelen, is een warmtepompboiler laten installeren een groene optie. Om de installatie van een warmtepompboiler aantrekkelijker te maken voor de consument, is er een speciale subsidie die je kunt aanvragen. Ideaal voor als je kosteneffectief wilt zijn in de aanschaf en verbruik hiervan. 

Warmtepompboiler nadelen 

Naast de financiële voordelen en de positieve impact op het milieu, zijn er ook warmtepompboiler nadelen aan het laten installeren van een warmtepompboiler. Zo is het systeem groot in formaat. Een grote eis is dan ook dat je voldoende ruimte hebt om dit type boiler te laten plaatsen. Daarnaast zorgt een warmtepompboiler voor meer geluidsoverlast dan een gewone boiler. Laat je de warmtepompboiler plaatsen in een kelder, garage of in de berging, dan heb je het minste last van dit hardere geluid. 

Heb je behoefte aan advies of de warmtepompboiler nadelen voor jou gelden? Of wil je een afspraak maken met één van onze vakmensen om dit type boiler te laten plaatsen? Pattyn helpt je graag verder. Neem contact op.

Michael Ecoteers

Producten

Service

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven met tips & tricks, interessante weetjes en meer? Schrijf je hieronder in!