fbpx

Waarom een wateraccu installeren?

3 min leestijd

Hoe kan je nu jouw zonne-energie opslaan in water? Zelf je eigen zonnestroom gebruiken is in tijden van hoge energieprijzen en digitale teller een must. Iedereen weet ondertussen dat je deze stroom kan opslaan in een thuisbatterij, maar dat kan ook in water.

De wateraccu, de meest economische en ecologische oplossing om energie op te slaan!

Ben je op zoek naar een kosteneffectieve en milieuvriendelijke manier om energie op te slaan? Zoek niet verder! De wateraccu of zongestuurde boiler biedt de perfecte oplossing. Met de wateraccu profiteer je niet alleen van betrouwbare energieopslag, maar ook van aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn. Maar wat is dat nu precies zo’n waterbatterij?

Wanneer je de energie van je zonnepanelen niet opslaat, dan gebruik je gemiddeld maar 28% van je zelf opgewekte stroom. Meer dan 70% vloeit terug naar het net! Je kan dus beter deze stroom die je niet gebruikt leiden naar een elektrische boiler of warmtepompboiler om je warm water op te warmen.

Na verwarming is het opwarmen van ons water de grootste verbruiker in onze woning. In de meeste gevallen wordt dit sanitair water geproduceerd via een doorstromer of een boiler. Hiervoor gebruiken we in Vlaanderen voornamelijk gas, stookolie en elektriciteit. Dus wanneer we de stroom van onze zonnepanelen gebruiken, dan verbruiken we een pak minder fossiele brandstoffen en verhogen we het rendement van onze zonnepaneleninstallatie.

Welke soorten waterbatterijen bestaan er?

De boiler met modulaire weerstand en de zongestuurde warmtepompboiler zijn de twee grootste voorbeelden van de wateraccu. De boiler met zongestuurde weerstand gaat alle stroom die naar het net vloeit modulair gaan opslaan. Bijvoorbeeld: er wordt 300 Watt niet gebruikt van de zonne-installatie, dan gaat de weerstand opwarmen met deze 300 Watt. Is er 2000 Watt overschot, dan warmt de modulaire weerstand door middel van 2000 Watt op. Met andere woorden, de boiler wordt opgewarmd met het deeltje elektriciteit dat over is.

Bij de zongestuurde warmtepompboiler wordt er gecontroleerd hoeveel energie er naar het net vloeit. Vanaf een 750 Watt start de warmtepompboiler op. De warmtepompboiler heeft als voordeel dat deze veel efficiënter is dan de zongestuurde boiler. Eén kW stroom levert gemiddeld 3 kW warm water op. Een nadeel van een warmtepomp is dat deze niet steeds kan aan- en afgelegd worden. Daarom is de zongestuurde warmtepompboiler het best te gebruiken in combinatie met een thuisbatterij. Wanneer er eventjes wat minder overschot van stroom is, dan neemt de warmtepompboiler wat extra energie uit de reeds eerder opgeslagen zonnestroom.

Wanneer er in de winter te weinig overschot is aan zonne-energie dan warmt het water verder op via de condensatieketel, warmtepomp of elektrische weerstand.

De voordelen van een wateraccu op een rijtje.

  1. Betaalbaar: de wateraccu is goedkoper dan traditionele batterijsystemen. 
  2. Duurzaam: water, metaal en isolatie zijn de voornaamste elementen die we nodig hebben om een waterbatterij te maken. Dus een kleinere voetafdruk in vergelijking met een thuisbatterij.
  3. Onderhoudsvriendelijk: dankzij zijn eenvoud en hoge efficiëntie geniet je jarenlang van stabiele energieopslag, zonder je zorgen te maken over frequente vervangingen of hoge onderhoudskosten. Zeker indien je de vergelijking maakt met een klassieke zonneboiler waar om de 5 jaar de antivriesvloeistof moet vervangen worden en waar regelmatig een pomp of voeler stuk is. 
  4. Subsidies: Vlaanderen weet dat deze vorm van energieopslag in de toekomst onmisbaar wordt in elk huishouden. Hierdoor heeft de regering beslist om de premies op te trekken voor de warmtepompboiler en worden er ook subsidies toegekend voor het installeren van een zonnesturing.

Maak dus snel de overstap naar betaalbare, groene energieopslag met onze wateraccu oplossingen. Bespaar geld en draag bij aan een duurzame toekomst. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en ontdek hoe onze waterbatterij jou kan helpen om energie op te slaan op een manier die vriendelijk is voor zowel je portemonnee als onze leefomgeving.

Ward Pattyn

Jouw Energie Expert - Zaakvoerder

Producten

Service

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven met tips & tricks, interessante weetjes en meer? Schrijf je hieronder in!