Met een hybride warmtepomp is het mogelijk om je woning op een duurzame manier te verwarmen met minder aardgas. Dit type warmtepomp werkt immers voor een gedeelte op stroom. De cv-ketel springt bij als het buiten bijvoorbeeld erg koud is, als een ruimte binnen een korte tijd moet worden opgewarmd of als je warm water nodig hebt in de badkamer of keuken.
Overweeg je een hybride warmtepomp te laten installeren? Lees in dit artikel de hybride warmtepomp nadelen en voordelen.
Energiezuinige manier van ruimtes en water opwarmen
Hybride warmtepompen zijn in staat warmte te halen uit natuurlijke bronnen. Veelgebruikte manieren zijn middels de lucht en de grond. In totaal bespaar je ongeveer 60% op je gasverbruik voor verwarming in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Kortom, een hybride warmtepomp is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Je betaalt immers minder aan energiebelasting.
Profiteren van hoge overheidssubsidies
Om de aanschaf van een duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel aantrekkelijker te maken, heeft de Vlaamse overheid een speciale subsidies beschikbaar gesteld. Bovenop de premies van MijnVerbouwpremie en Fluvius, kan je ook een beroep doen op onder andere de Epc-labelpremie.
Het is bedoeld om je tegemoet te komen bij de aanschaf van een (hybride) warmtepomp voor bestaande bouw. Je ontvangt minimaal 500 euro. De daadwerkelijke hoogte is afhankelijk van het type warmtepomp waarvoor je kiest. Let op: wil je gebruik maken van deze subsidie, dan ben je verplicht dit uiterlijk binnen 24 maanden na de installatie in te dienen.
Verhogen veiligheid met hybride warmtepomp
Een gaslek kan ontstaan als er slijtage is. Als er een scheurtje is ontstaan in een oude leiding komt er geur- en kleurloos gas vrij. Dit gaas staat bekend als koolmonoxide en is erg schadelijk voor je gezondheid. Adem je dit in, dan kan je last krijgen van bijvoorbeeld hoofdpijn of een misselijk gevoel. Aangezien er met een hybride warmtepomp 60% minder gas wordt verbruikt, verhoog je de veiligheid van je woning.
Waarde van je woning eenvoudig verhogen
Wist je dat je de waarde van je woning eenvoudig kunt verhogen met het laten installeren van een (hybride) warmtepomp? Deze verhoging kan oplopen tot wel 16%. Ook door bijvoorbeeld zonnepanelen te laten installeren op het dak kan je de woningwaarde met behulp van duurzame maatregelen laten toenemen.
Wil je zonnepanelen laten plaatsen door een expert? Dat kan bij Pattyn.
Bekijk hier hoe het plaatsen van zonnepanelen werkt.
Afhankelijk van stroom één van de belangrijkste hybride warmtepomp nadelen
Om een (hybride) warmtepomp optimaal zijn werk te kunnen laten doen, is toegang tot elektriciteit een vereiste. Het kan dus zo zijn dat de kosten voor elektra toenemen als je een warmtepomp hebt laten plaatsen. Dit is een van de belangrijkste hybride warmtepomp nadelen om te overwegen. Een goede oplossing om de toenemende kosten voor stroom tegen te gaan is het laten plaatsen van zonnepanelen.
Toename van geluidsoverlast
Nog een belangrijke overweging als je kijkt naar de hybride warmtepomp nadelen is dat de buitenunit van de (hybride) warmtepomp zich bevindt in een ventilator. Deze maakt geluid als die draait. Wil je je woning verwarmen in de winter, dan kan het zijn dat je hier meer hinder van ervaart. In de zomermaanden maak je minimaal of geen gebruik van de verwarming. Je hebt gedurende deze periode dan ook geen last van het geluid. Uit ervaring blijkt dat wanneer je de (hybride) warmtepomp plaatst in een afgesloten ruimte, de hinder minimaal is.
Heb je vragen over de installatie van een (hybride) warmtepomp of wil je een afspraak maken met één van onze vakmensen om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen? Pattyn helpt je graag verder. Neem contact op