Veelgestelde vragen
FAQ
Wanneer moet ik mijn oude ketel vervangen?
We bespreken dit graag met u persoonlijk. Neem zeker contact op met ons. Enkele indicatoren om je ketel te vervangen kunnen zijn:
- Waterlekken
- Herhaaldelijke pannes
- Ouder dan 15 jaar
- Geen condensatietechnologie
- Na het laatste onderhoud bleek het rendement onvoldoende te zijn.
- U twijfelt aan de veiligheid
Waarom installeren jullie Bosch condensatieketels?
Bosch condensatieketels hebben een bewezen staat van dienst. We installeren enkel toestellen die al 20 jaar worden doorontwikkeld. Ook kunnen de branders gemakkelijk geopend worden zodat tijdens het onderhoud de warmtewisselaar grondig gereinigd kan worden. Bovendien garandeert Bosch nieuwe wisselstukken tot minimum 20 jaar na productie van het laatste artikel van de reeks.
Herstelling ketel
Herstellen van een defect aan je ketel, ontdek hier onze merken.
Plaatsen jullie ook andere merken?
Jazeker. We kunnen op aanvraag van de klant alle merken plaatsen. Maar uit ervaring weten we dat Bosch voor de huishoudelijke condensatieketels de beste keuze is.
Kunnen andere energiebronnen overwogen worden om mijn gasketel te vervangen?
Absoluut, er zijn verschillende alternatieven voor condenserende gasketels op de markt. Wij luisteren graag naar je wensen en bespreken dan samen de mogelijke opties. Keuzetwijfels?
Heb ik recht op een premie?
Mogelijks. Wij helpen u om aan de nodige voorwaarden te voldoen. U kunt alvast volgende websites nalezen:
- Gas.be: Vervang je oude gasketel (+20 jaar) en bespaar €500
- Vlaamse Overheid premies voor verwarming: https://www.vlaanderen.be/premies-voor-verwarming/
Waarom bespaart een condensatieketel tot 30% energie?
Door de condensatietechnologie herwinnen condenserende ketels warmte uit de rookgassen die vroeger verloren ging door de schoorsteen. Dit verklaart waarom het rendement meer dan 100% kan bedragen. Ook branden condensatieketels op lagere temperaturen dan ouderwetse ketels. Bovendien zijn nieuwe ketels beter geïsoleerd, waardoor de stilstandsverliezen een stuk minder zijn.
Hoe werkt het noodnummer?
U kunt het noodnummer eenvoudigweg opbellen na de werkuren en op zon- en feestdagen. Het noodnummer vindt u terug op de installatiesticker van Pattyn die op je verwarmingstoestel kleeft.
Hoe lang heb ik garantie?
Standaard heeft u 7 jaar garantie vanaf de installatiedatum.
Kan ik mijn huidige thermostaat behouden?
Soms. Het is mogelijk om u thermostaat te behouden indien je thermostaat schakelt met een potentiaalvrij contact. Neem hiervoor contact op met ons.
Kan ik mijn verwarming vanop afstand bedienen?
Ja, dit is mogelijk met een ‘slimme’ thermostaat. Zo’n thermostaat wordt geconnecteerd met je wifinetwerk. Met de hulp van een app op je smartphone kunt u dan de verwarming bij je thuis van eender waar bedienen.
Mag ik nog een condenserende stookolieketel plaatsen?
Ja, je mag nog steeds je oude mazoutketel vervangen maar enkel wanneer er geen aardgasleiding in je straat ligt. Met andere woorden, indien het mogelijk is om je woning op aardgas aan te sluiten, dan mag je geen mazoutketel meer plaatsen en kies je beter voor een warmtepomp of gasketel. Een hybride systeem installeren we natuurlijk ook. Dan werkt de stookolieketel enkel bij heel koude buitentemperaturen. Bij mildere buitentemperaturen gaat de warmtepomp in werking.
Kan ik mijn stookolieketel bedienen met een slimme thermostaat?
Ja, je kan de mazoutketel op afstand besturen door middel van onze app. Zo wordt het heel gemakkelijk om je systeem te bedienen en verbruik je minder.
Kan ik mijn mazoutketel combineren met hernieuwbare energie?
Ja, we combineren zeker je mazoutketel met hernieuwbare energie. Hieronder vind je twee van onze meest geplaatste systemen.
We plaatsen een warmtepomp en installeren dus een hybride opstelling. De stookolieketel helpt de warmtepomp wanneer de buitentemperatuur te laag wordt. In combinatie met elektrische zonnepanelen is dit de beste oplossing om zo efficiënt en budgetvriendelijk mogelijk de woning en het warm water op te warmen.
Om het sanitair water op te warmen plaatsen we een zonneboiler. De zonneboiler is in staat om 60% van het warm water te leveren via zonne-energie.
Wanneer is een warmtepompboiler interessant?
- Als je veel warm water gebruikt, bijvoorbeeld als je een groot gezin hebt.
- Als je geen grote werken wilt uitvoeren, want een warmtepompboiler is makkelijk te installeren.
- Als je zonnepanelen hebt. Zo werkt je boiler op zelfgeproduceerde energie.
- Wanneer er geen gasaansluiting is in je woning.
- Bij het vervangen van een elektrische boiler.
Hoeveel geld kan ik besparen?
- Elektrische boiler: In het geval van een gewone regendouche loopt het bedrag op 1,2 euro voor een douche van 5 minuten. Omgerekend is dat 8,4 euro per week.
- Gasboiler: Voor consumenten met een regendouchekop komt het neer op 43 cent voor een douchebeurt van 5 minuten. Doe je dit elke dag, dan betaal je gemiddeld 3,01 euro per week.
- Warmtepompboiler: Wie doucht met een regendouchekop, betaalt 40 cent voor een douche van 5 minuten. Doe je dat dagelijks, dan kost je dat gemiddeld 2,8 euro per week.
Is een warmtepompboiler goed voor het milieu?
Absoluut! Het rendement van een warmtepomp wordt aangegeven met een COP-waarde (Coefficient of Performance). De COP van een warmtepompboiler bedraagt 3 à 3,5. Dit betekent dat per 1 kW elektriciteit input, er een output is van 3,5 kW warmte. Een gasboiler en elektrische boiler hebben een output van minder dan 1 kW.
Hoeveel liter moet mijn warmtepompboiler bevatten?
De waterbehoefte is afhankelijk van het aantal verbruikers. Een gezin van 4 verbruikt ongeveer 350l per dag. Zo volstaat een inhoud van 200l aan 40°C om de waterbehoefte te dekken.
Bij zeer koude weersomstandigheden kan de warmtepompboiler elektrisch bijverwarmen
Zijn er ook nadelen?
Een warmtepompboiler neemt meer plaats in dan een traditionele elektrische boiler omdat het toestel naast de boiler ook een warmtepomp omvat.
In verwarmde ruimtes of ruimtes kleiner dan 20 m³, is het noodzakelijk om luchtkanalen te voorzien. Wil je dat liever niet? Installeer je warmtepompboiler dan in een ruime, onverwarmde garage, kelder of zolder.
Kan ik mijn airco op afstand bedienen?
Jazeker. Alle airconditioning toestellen die we plaatsen kan je gemakkelijk via de app bedienen. Wij helpen je bij de opstart om alles in te stellen.
Wat kost dat een airconditioning laten installeren?
Veel hangt natuurlijk af van de plaats waar de airco moet komen en hoeveel ruimtes en volumes je wenst te koelen. Een installatie voor een kleine zolderkamer waar we gemakkelijk de leidingen kunnen plaatsen start vanaf een € 1.750,00. Vraag hier een bezoek aan en je zult zien dat we kwaliteit leveren aan concurrentiële prijzen.
Is een airco luidruchtig?
De vroegere toestellen produceren inderdaad veel lawaai. Maar de nieuwe toestellen maken nog minder lawaai dan fluisteren. Dus minder lawaai als fluisterstil…
Gebruikt een airco niet veel elektriciteit?
Een airco verbruikt natuurlijk elektriciteit maar de huidige technologie zorgt ervoor dat dit heel goed meevalt. Zeker wanneer wij de airco laten draaien op overtollige zonne-energie. Daarom raden we zeker aan om te informeren hoe je duurzamer kan wonen. Benieuwd? Klik hier!
Bij zeer koude weersomstandigheden kan de warmtepompboiler elektrisch bijverwarmen
Heeft een airconditioning installatie veel onderhoud nodig?
Nee. Wij gaan heel zorgvuldig te werk bij het opstarten van jouw installatie. Hierdoor zijn we 100% zeker dat de koeltechnische leidingen luchtdicht zijn en volledig gevaccumeerd. Wel belangrijk is om af en toe de filters van de binnenunits te reinigen. Ook het jaarlijks reinigen van de wisselaar van de buitenunit zorgt voor een beter rendement. Heb je liever dat wij de installatie onderhouden, dan is dit natuurlijk geen probleem.
Terugverdientijd van mijn laadpaal?:
Hoe vaker u stroom opslaat in uw autobatterij, hoe minder u aan openbare laadpalen moet opladen! U krijgt dus gratis elektriciteit en u doet tot 5x winst.
Welk rendement kan ik behalen met mijn laadpaal?
Een laadpaal is een noodzakelijke installatie voor uw eigen elektrisch voertuig, maar u kunt ook verdienen aan uw laadpaal door die te delen.
Kan ik gratis kilometers rijden via mijn zonnepanelen installatie?
Uw eigen energie opslaan in uw voertuig is gratis, terwijl een publieke laadpaal veel duurder is.
Neemt een laadpaal veel plaats in?
Een laadpaal is erg compact. We bekijken ter plaatse de mogelijkheden.
Hoe werkt een laadpaal?
Een laadpaal slaat de ongebruikte elektriciteit van uw zonnepanelen op in uw autobatterij, in plaats van ze aan het net terug te leveren. Zo kunt u die energie gebruiken om te rijden, en koopt u geen energie aan een exponentieel hogere prijs.
Hoelang duurt de installatie van mijn laadpaal?
Een laadpaal plaatsen gaat snel en efficiënt. Meestal plaatsen we een slimme laadpaal binnen 1 werkdag.
Welke soorten laadpalen zijn er?
Een ‘slimme’ laadpaal zorgt ervoor dat u gratis elektriciteit opslaat, of laadt aan de goedkoopste tarieven.
Zijn er subsidies en premies voor het plaatsen van een slimme laadpaal?
U kunt rekenen op heel wat subsidies (en zelfs leningen) om in een laadpaal te investeren, afhankelijk van uw situatie..
Levensduur en garantie van mijn slimme laadpaal?:
Wij bieden enkel eersteklas laadpalen aan, die automatisch tot 25 jaar garantie hebben (op het product én eventuele herstellingen).
Aanvraag premies voor de laadpaal?:
Wij vragen alle premies aan, zodat u een directe return on investment hebt.