fbpx

Wanneer en bij welk gasverbruik is een warmtepomp rendabel?

min leestijd
bij welk gasverbruik is een warmtepomp rendabel

Een ruimte plus water verwarmen en tegelijkertijd rekening houden met het milieu? Met een warmtepomp wordt dit elektrisch geregeld, zonder aardgas. In vergelijking met de “oudere” cv-ketels is dit het meest zuinige en het milieuvriendelijkste alternatief. In de toekomst is het verplicht dat alle huishoudens voorzien zijn van een alternatief voor aardgas.

Wanneer en bij welk gasverbruik is een warmtepomp rendabel? En hoe zit dat met een hybride warmtepomp? Je leest het in dit artikel.

Bij welk gasverbruik is een warmtepomp rendabel?

Een volledige warmtepomp, ook wel bekend als all-electric, is in staat om het hele huis te verwarmen. Ook als het buiten vriest. Op de vraag bij welk gasverbruik is een warmtepomp, is geen eenduidig antwoord te geven. Dit hangt namelijk af van diverse factoren. Eén daarvan is of je wel of niet elektrisch kookt en of je woning in het bezit is van airconditioning. Als je jaarlijkse gasverbruik minder dan 500 m3 bedraagt, dan kan infrarood wellicht een overweging zijn.

De experts van Pattyn kunnen je helpen bij het bepalen of een warmtepomp rendabel is voor jouw situatie. Neem contact op.

En wanneer is een hybride warmtepomp rendabel?

Bij een hybride warmtepomp werkt het systeem net wat anders, namelijk samen met de ketel. Is je woning niet extreem koud, dan zal de warmtepomp de ruimte naar de gewenste temperatuur verwarmen. Bij hele lage temperaturen neemt de ketel het over. Is je gasverbruik laag? Dan is de kans groot dat een hybride warmtepomp geen ideale optie voor je is.

Ter beeldvorming om de volgende vraag te kunnen beantwoorden: wanneer is een hybride warmtepomp rendabel bij een gasverbruik van 1.000 m³? Dan kan je uitgaan van zo’n 10 jaar. Is je gasverbruik hoger of zijn de energieprijzen gestegen? Dan wordt de terugverdientijd van de hybride warmtepomp ook korter.

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen?

Aangezien het door de overheid verplicht wordt om van aardgas af te stappen, wordt de warmtepomp prijs steeds toegankelijker gemaakt voor elk huishouden. Wat de exacte warmtepomp prijs zal zijn en wanneer het break-even punt is bereikt in jouw situatie, hangt af van het type woning. Ook welk type verwarming je kiest, is van invloed op de kostprijs van de warmtepomp.

Je kunt er van uitgaan dat je gemiddeld tussen de 6.500 euro en 19.500 euro kwijt bent als je kiest voor een all-electric pomp. Ga je voor de hybride warmtepomp, dan liggen de kosten rond de 5.000 en 7.000 euro. Wordt er gebruik gemaakt van warmte afkomstig uit de grond, dan ligt de kostprijs hoger dan een lucht-water warmtepomp. Wel ligt het uiteindelijke rendement voor dit type hoger. Het grote voordeel hiervan is dat je binnen een kortere periode de warmtepomp terugverdiend hebt. 

Belgische overheid stimuleert overstap warmtepomp

Om de overstap op een milieuvriendelijk alternatief aantrekkelijker te maken, heeft de Vlaamse overheid een warmtepomp subsidie beschikbaar gesteld. Dit is de zogenoemde MijnVerbouwPremie. Het gaat bij deze warmtepomp subsidie om geothermische warmtepomp, lucht/lucht-warmtepomp, lucht/water-warmtepomp en de hybride lucht/water-warmtepomp.

Wel is het essentieel dat de warmtepomp voldoet aan de gestelde eisen. Een van deze regels betreft het laten plaatsen door een erkende installateur. Pattyn neemt graag het installeren van jouw warmtepomp uit handen. Maak hier een afspraak voor advies op maat.

Ward Pattyn

Jouw Energie Expert - Zaakvoerder

Producten

Service

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven met tips & tricks, interessante weetjes en meer? Schrijf je hieronder in!