fbpx

Waarom zou je nu een thuisbatterij plaatsen?

3 min leestijd

Hier zijn enkele redenen waarom we kiezen om een thuisbatterij te plaatsen:

1.Energieopslag en zelfvoorzienendheid:

Door een thuisbatterij te plaatsen kan je overtollige elektriciteit van je zonnepanelen opslaan. Hierdoor kan je je eigen geproduceerde energie gebruiken wanneer er geen of te weinig productie is van je zonnepanelen. Zo word je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en gebruik je veel meer van je eigen opgewekte stroom.

2. Met een thuisbatterij kan je stroom aankopen op momenten wanneer de prijzen veel lager zijn.

In België kunnen we sinds kort met een thuisbatterij profiteren van het aankopen van elektriciteit wanneer de prijzen laag zijn en deze vervolgens gebruiken om onze batterij op te laden. Dit proces kan helpen om het rendement van je batterij te vergroten wanneer er te weinig energie uit de zonnepanelen komt.

Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk:

Kies een energieleverancier met een dynamisch tariefsysteem. Bij een dynamisch tariefsysteem varieert de elektriciteitsprijs afhankelijk van de vraag en het aanbod op de energiemarkt. Door een leverancier te kiezen die dit soort tariefsysteem aanbiedt, kun je op bepaalde tijdstippen profiteren van goedkopere elektriciteitsprijzen.

Dit kan alleen wanneer je reeds beschikt over een digitale meter. Deze slimme energiemeters kunnen het elektriciteitsverbruik in realtime meten. Hierdoor kun je de elektriciteitsprijzen op de energiemarkt volgen en inzicht krijgen in de piek- en daluren. Dit helpt je om te weten wanneer je het beste elektriciteit kunt aankopen.

Door gebruik van onze intelligente hybride omvormers zijn we in staat om de laad- en ontlaad cyclus van je thuisbatterij in te plannen op basis van de elektriciteitsprijzen. Deze systemen kunnen zo geprogrammeerd worden dat ze de batterij opladen wanneer de prijzen laag zijn en ontladen wanneer de prijzen hoog zijn.

Het is belangrijk om de elektriciteitsmarkt te volgen en te begrijpen hoe de prijzen variëren op verschillende tijdstippen van de dag en in verschillende seizoenen.

3.Energieonafhankelijkheid en reservecapaciteit:

Een thuisbatterij kan helpen om tijdens stroomuitval of black-outs een tijdelijke energiereserve te bieden. Dit is vooral waardevol als het elektriciteitsnet onbetrouwbaar is of tijdens periodes van natuurrampen of andere noodsituaties. We installeren hiervoor een EPS-box. Een EPS-box (ook Automatic Transfer Switch) is een apparaat dat bij uitval van de netspanning automatisch overschakelt naar de aangesloten noodstroomvoorziening.

4. Netstabilisatie door het plaatsen van een thuisbatterij:

Thuisbatterijen kunnen helpen bij het stabiliseren van het elektriciteitsnet, vooral als er veel zonne- en windenergie wordt geïnjecteerd. Door overtollige energie op te slaan wanneer de vraag laag is en deze terug te leveren wanneer de vraag hoog is, kunnen batterijen helpen de fluctuaties in het elektriciteitsnet te verminderen en de grid stabiliteit te verbeteren. Eigenaren van de thuisbatterij krijgen hiervoor een vergoeding omdat ze hun batterij voor een stuk verhuren aan de netbeheerder.

5. Milieubewustzijn:

Het gebruik van een thuisbatterij draagt bij aan een duurzamere samenleving, omdat het helpt om meer zelfgeproduceerde hernieuwbare energie te benutten en het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de voordelen van het plaatsen van een thuisbatterij afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de energiebehoeften van het huishouden, de prijs van elektriciteit, de beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen, de prijs van de batterij en eventuele overheidsregelingen. Alvorens een thuisbatterij te installeren, is het aan te raden om door ons een grondige evaluatie te laten uit te voeren van de specifieke situatie en de potentiële voordelen en kosten in overweging te nemen.

Neem dus snel contact met ons op. We bekijken samen of een thuisbatterij plaatsen bij jou een meerwaarde heeft.

Ward Pattyn

Jouw Energie Expert - Zaakvoerder

Producten

Service

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven met tips & tricks, interessante weetjes en meer? Schrijf je hieronder in!