fbpx

Hoe je woning verwarmen met een airco?

3 min leestijd
Verwarmen met airco

Dat een airco de lucht koelt weet iedereen. Maar dat tegenwoordig alle airco’s ook efficiënt en milieuvriendelijk je woning verwarmen, is soms een verrassing. In dit artikel duiken we dieper in op de innovatieve mogelijkheden van het verwarmen door middel van een airco, met een specifieke focus op het gebruik van overtollige zonne-energie. 

Waarom verwarmen met airco?

Een ander woord voor airco is de lucht-lucht warmtepomp. Deze warmtepomp haalt zijn warmte uit de lucht binnen in de woning en geeft deze opgenomen warmte af aan de buitenlucht. Er zit in dit type warmtepomp een vierwegklep. Hierdoor kan dat proces omgedraaid worden en dan wordt de warmte onttrokken aan de buitenlucht en afgegeven aan de ruimtes binnen in de woning. Omdat een airco op elektriciteit werkt, kan je je overtollige zonnestroom omzetten in warmte. Hierdoor verwarm je je woning efficiënt met stroom die anders naar het net vloeit. 

Het klinkt logisch dat je in de zomer kan koelen met je zonne-energie. Je woning verbruikt sowieso minder energie en de zonnepanelen produceren veel. Op die manier is er overschot aan energie die we gemakkelijk kunnen leiden naar een airco. 

In het putje van de winter hebben we het omgekeerde effect en kunnen we slechts af en toe bijverwarmen met overtollige zonnestroom. In de winter warmen we nog steeds efficiënt met de lucht/lucht warmtepomp maar we moeten hiervoor extra stroom van het net halen.

Verwarmen met zonnestroom is dus vooral interessant in de tussenseizoenen. Wanneer de buitentemperatuur gemiddeld rond de 10 graden schommelt en er nog betrekkelijk wat zonne-energie geproduceerd wordt.

Meestal worden niet alle ruimtes voorzien van een airco maar enkel de meest gebruikte ruimtes waar men wil warmen en/of koelen. De ervaring leert dat men vooral in de living, keuken en x aantal slaapkamers de meeste airco toestellen plaatst. 

Voordelen van verwarmen met een airco (of lucht-lucht warmtepomp)?

1. Duurzaam: Het verwarmen met airco vermindert onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en draagt bij aan een groenere leefomgeving.

2. Kostenbesparing: Je energierekening zal lager uitvallen, omdat je de gratis warmte uit de zon benut voor je verwarming. Op deze manier hoef je minder warmte op te wekken via een andere warmtebron.

3. Woning meer waard: Je woning krijgt een betere energiescore omdat een warmtepomp nu eenmaal een energie-efficiënte en milieuvriendelijke manier is van verwarmen. 

4. Premies: In de meeste gevallen worden er nog premies toegekend wanneer de lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming wordt gebruikt. Kijk op mijnverbouwpremie.be om te zien of je hiervoor in aanmerking komt.

Wil je meer weten over hoe jij kan verwarmen met een airco op zonnestroom? Neem dan contact met ons op. Wij staan klaar om je te helpen je woning om te toveren tot een duurzame thuis waar je het hele jaar door van kunt genieten.

Ward Pattyn

Jouw Energie Expert - Zaakvoerder

Producten

Service

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven met tips & tricks, interessante weetjes en meer? Schrijf je hieronder in!