Momenteel installeren we jouw zonnepanelen binnen de 5 weken!

Zonnepanelen

Op zoek naar een duurzame en kosteneffectieve manier om je energierekening te verlagen, dan zijn zonnepanelen een uitstekende keuze.
Pattyn geeft positief & eerlijk advies

4,9/5 uit 32 reviews op Google

Ook in 2023 blijven zonnepanelen een interessante investering. Op deze pagina kom je te weten waar je allemaal op moet letten voor de aankoop van je zonnepaneleninstallatie.

Kostprijs zonnepanelen

De kostprijs voor een zonnepaneel varieert en is afhankelijk van het merk. Gemiddeld ligt de prijs voor een enkel zonnepaneel tussen de €200 en €500. De omvormer is een belangrijk onderdeel van een zonnepanelensysteem en de kostprijs hiervan varieert tussen de €500 en €2300. Hieronder vind je een tabel met een indicatie van de kostprijs voor een installatie met verschillende hoeveelheden zonnepanelen:

Aantal zonnepanelenOpgewekte stroomTotaalprijs installatie
6900€2.800 - €3.800
125000€4.800 - €6.500
209000€8.000 - €11.500
3013000€12.000 - €16.800

Op onze pagina Wat is de kostprijs van zonnepanelen? vind je nog meer informatie over terugverdientijd en premies.

Installatie zonnepanelen

Een zonnepaneleninstallatie omvat meer dan alleen de zonnepanelen zelf, een overzicht van de belangrijkste componenten:

 1. Zonnepanelen: Dit zijn de panelen waarmee je energie opwekt.
 2. Dakbeugels: Deze beugels worden gebruikt om de zonnepanelen op je dak te bevestigen.
 3. Omvormer: De omvormer converteert de opgewekte gelijkstroom in bruikbare wisselstroom.
 4. Bedrading: Dit is de bedrading die nodig is om de zonnepanelen met de omvormer en het elektriciteitsnet te verbinden.
 5. Monitoring-systeem: Dit systeem stelt je in staat om de opbrengst van je zonnepanelensysteem te volgen en te analyseren.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

 1. Dakmaterialen: Het dak moet stevig en sterk genoeg zijn om de zonnepanelen te dragen. Asfalt- of metalen daken zijn bijvoorbeeld geschikt, terwijl houten daken mogelijk niet sterk genoeg zijn.
 2. Dakrichting en helling: Het beste dak om op te installeren is een dak dat gericht is naar het zuiden en een helling heeft tussen 30 en 50 graden. Dit is de ideale hoek en richting om het meeste rendement uit de panelen te halen.
 3. Schaduw: Zonnepanelen moeten zo min mogelijk schaduw hebben om efficiënt te werken. Het is belangrijk om na te gaan of er geen objecten zoals bomen, gebouwen of schoorstenen zijn die schaduw werpen op het dak.
 4. Ruimte: Er moet voldoende ruimte zijn op het dak voor de panelen en bijkomende componenten zoals de omvormer.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Alle merken die wij aanbieden zijn kwalitatief hoogstaand:

 • Zonnepanelen: Sunpower, Meyerburger, Hyundai, PhonoSolar
 • Omvormers: SMA, Solis, SolarEdge, Huawei, Fronius

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen werken door zonne-energie om te zetten in elektriciteit, dit wordt ook wel fotovoltaïsche (PV) cellen genoemd. De PV-cellen bevatten silicium, wanneer zonlicht op de cellen valt, ontstaat er een elektrische stroom. Deze cellen zijn aangesloten in een zonnepaneel en door meerdere panelen samen te voegen krijgt je de benodigde capaciteit.


Er zijn twee soorten zonnepanelen: monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van hoogwaardiger silicium en zijn daarom iets efficiënter dan polykristallijne panelen. Polykristallijne panelen zijn echter goedkoper en kunnen toch een hoog rendement geven. Je keuze voor de juiste soort hangt af van je specifieke situatie en wensen.

Hoe werkt de dakscan?

In onze dakscan geef je je adres in:


 1. De tool haalt online je dakgegegevens op, scant je dak en stelt enkele plaatsen op je dak voor
 2. Je selecteert op welk deel van het dak je de zonnepanelen wilt plaatsen (de dakscan doet zelf suggesties)
 3. Je geeft je verbruik in (exact of ongeveer)
 4. Resultaat! In minder dan twee minuten weet je hoeveel zonnepanelen je kan plaatsen op welk deel van je dak. Je komt ook te weten wat je rendement is en hoeveel je energie je bespaart.
Start een gratis dakscan

Meer informatie of een gepersonaliseerde offerte?

Victor helpt je graag verder.

In 2015 lieten we onze zonnepanelen plaatsen door het team van Pattyn. Sindsdien hebben we steeds kunnen rekenen op de vlotte service en van een veel lagere energiefactuur. Bedankt en doe zo verder!

Christope G.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Het antwoord op je vraag niet gevonden?
Check de volledige FAQ

Onze partners

SMA
Huawei
Fronius
SolarEdge

Gebruik je eigen energie

Zelfconsumptie bij zonnepanelen is belangrijker dan ooit. Daarom bieden we heel wat combinaties aan om je eigen zonnestroom te gebruiken. Wij combineren zonnepanelen zeer vaak met een thuisbatterij, een warmtepomp, een warmtepompboiler, een elektrische boiler, een laadpaal.