fbpx

Wat is de beste voorbereiding voor het plaatsen van een hybride warmtepomp? 

min leestijd

Een warmtepomp zorgt ervoor dat je woning wordt verwarmd. Deze warmte kan afkomstig zijn uit bijvoorbeeld de buitenlucht, grondwater of de bodem. Er zijn drie verschillende soorten warmtepompen: een all-electric, lucht-lucht-warmtepomp en een hybride warmtepomp. Deze laatste werkt samen met de traditionele cv-ketel. Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de standaard voor het verwarmen van huizen. 

Wil je een hybride warmtepomp laten installeren en vraag je je af: wat heb je nodig voor een warmtepomp? Je leest het in dit artikel. 

Zorg dat de installateur overal goed bij kan 

Voordat een installateur een hybride warmtepomp kan komen plaatsen, moet eerst gekeken worden of het mogelijk is. Vaak bestaat een hybride warmtepomp uit een binnen- en buitenunit. De binnenunit kan worden bevestigd op de locatie waar de traditionele cv-ketel zich ook bevindt. Zo heb je alles bij elkaar. De locatie van de buitenunit kan variëren van bijvoorbeeld aan de gevel of op een aanbouw of garagedak. Laat je de hybride warmtepomp installeren door een specialist, dan kan je hier goed in geadviseerd worden. 

Wil je weten of een hybride warmtepomp plaatsen mogelijk is in jouw woning? Neem contact op

De meterkast aanpassen aan de hybride warmtepomp

Een vraag die vaak wordt gesteld is of bij de installatie van een hybride warmtepomp de meterkast moet worden aangepast. Bij een hybride warmtepomp wordt de 1-fase aansluiting aangepast naar een 3-fase aansluiting. Of er verder nog aanpassingen moeten worden verricht hangt er bijvoorbeeld vanaf of je ook elektrisch wilt koken, beschikt over een wasdroger of een elektrisch voertuig dat moet worden opgeladen. In dat geval kan de warmtebron veel vragen van de huidige groepen in de stoppenkast

Voor vragen over aanpassingen aan de meterkast, kan je gratis en vrijblijvend contact opnemen met onze experts. 

Zorg dat het huis goed geïsoleerd is 

Of je nu gebruik wilt maken van een hybride warmtepomp, een lucht lucht warmtepomp of een lucht warmtepomp: deze manier van verwarmen is pas duurzaam te noemen als je woning goed geïsoleerd is. Is dit niet het geval, dan is het advies hier eerst in te investeren alvorens je een hybride warmtepomp laat plaatsen. Je kunt er ook voor kiezen om de hybride warmtepomp toch te laten plaatsen. Let dan wel op: de pomp zal in dit geval minder rendement opleveren. 

Heb je vragen over de installatie van een warmtepomp of wil je een afspraak maken? Neem contact op

Michael Ecoteers

Producten

Service

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven met tips & tricks, interessante weetjes en meer? Schrijf je hieronder in!